Web Hosting Reviews

Voor de gek gehouden door technische grappenmakers? Dan heb je gelijk!

Of het nu gaat om merkkleding, auto’s of technische oplossingen, er zijn altijd oplichters. Hopelijk komt u geen malafide acteurs tegen wanneer u uw website beheert, maar als het ongeluk zou gebeuren, is het belangrijk om correct te handelen. Hier krijg je algemene tips en advies over hoe je verder moet gaan.

Als u een website beheert, kunnen er veel technische partijen bij betrokken zijn. Het kan zijn dat u domeinnamen van iemand koopt, webhosting van iemand anders en CMS van een derde partij. In al deze gevallen bestaat het risico dat je bedrogen wordt en dat er alleen maar een oplichter achter zit.

Wat u in zo’n situatie moet doen, hangt ervan af of u de overeenkomsten als particulier of als bedrijf hebt gesloten. Consumenten hebben relatief sterke bescherming en een duidelijk herroepingsrecht, maar voor ondernemers ligt dat anders.

Dat doe je als ondernemer

Heeft u een onderneming en bent u opgelicht, dan wordt uw zaak beoordeeld op basis van de Contractenwet. Wat je moet doen is het volgende:

1. Onderzoek wat er mis is gegaan

Uitgangspunt is dat een gesloten overeenkomst van toepassing is, omdat je als ondernemer de verantwoordelijkheid hebt om belezen en deskundig te zijn. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Als u bent misleid of per vergissing het contract bent aangegaan, bestaat de mogelijkheid dat het contract kan worden geannuleerd. Een voorbeeld is als de grappenmaker zich bij het aangaan van de overeenkomst voordeed als iemand anders. Ook een foutief contractproces – zonder een duidelijk aanbod, een prijsopgave van wat het contract inhoudt en een duidelijke acceptatie – kan u het recht geven om het contract te annuleren.

2. Betwist de factuur – keer op keer

Als je hebt vastgesteld wat er mis is gegaan met de aankoop, is het tijd om de overeenkomst en eventuele facturen te betwisten. De eerste stap is om rechtstreeks naar het bedrijf te schrijven en uit te leggen hoe u de zaak ziet en waarom u het betwist.

De zaak kan dan doorgaan naar incasso en de Zweedse kroonhandhavingsfunctionaris als het bedrijf weigert hieraan te voldoen. In alle gevallen moet u de overeenkomst betwisten en het is belangrijk dat u dat doet via e-mail, een fax met ontvangstbewijs of een REK-brief – want er moet een datumstempel op uw bericht staan, zodat u niet in de Kronofogden terechtkomt register.

3. Ga naar de rechtbank

Het laatste redmiddel is naar de rechter stappen, maar dat zal je waarschijnlijk vermijden. Zo schrijft de Internet Foundation in Zweden:

Als u bezwaar heeft gemaakt tegen een onjuiste vordering bij het bedrijf dat de vordering heeft verzonden, tegen de incasso en bij de gerechtsdeurwaarder, hoeft het bedrijf u alleen nog te dagvaarden bij de kantonrechter. Daar moeten ze aantonen dat er een geldige overeenkomst is. Als u in de rechtbank verliest, bent u verplicht te betalen. Er zijn echter maar weinig malafide bedrijven die zo ver gaan.

Dit doe je als particulier

Particulieren worden sterker beschermd dan ondernemers, o.a. via strengere wetten in de vorm van de Wet consumentenkoop, de Wet op de overeenkomst en de Wet koop op afstand. Daarnaast heb je de mogelijkheid om gratis ondersteuning te krijgen van de community.

Wat wel belangrijk is om in gedachten te houden is dat je nog niet begonnen moet zijn met het gebruik van de dienst of het product, want dan vervalt het herroepingsrecht. Het betalen van een factuur of inloggen op de dienst geldt als gebruik en wordt gezien als een verzoek tot nakoming van de overeenkomst.

Ongeacht of u een ondernemer of een particulier bent, er zijn mogelijkheden voor u om het contract op te zeggen en rechten te krijgen tegen de technologiegrappenmakers. Zorg ervoor dat duidelijk is wat er aan de hand is – en vertel het aan de juiste mensen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *