1. Wat is wifi?
Wifi werkt net als radio. Een router pikt een signaal op en zendt het draadloos uit via twee banden, 2,4 gigahertz en 5 gigahertz. Met de langere golven van de 2,4 Ghz-band is het gemakkelijker om interferentie tegen te komen, maar die band komt gemakkelijker langs muren en andere obstakels. Het beste is om gadgets te hebben die beide bands ondersteunen.
Test: 10 Maxed AC-routers – Hier is de juiste keuze voor uw digitale huis

2. Welke standaard is het beste?
De standaard voor het verzenden van draadloze signalen heet 802.11, gevolgd door een of meer letters. De allernieuwste standaard waar je op moet letten bij het kopen van routers en gadgets heet 802.11a.c. Snelheden van meer dan 1 Gbit per seconde worden beloofd, maar u haalt er “slechts” een paar honderd. Het voordeel ten opzichte van eerdere protocollen is dat het mogelijk is om zonder problemen meer gadgets aan te sluiten en meer datastromen op hoge snelheid te laten verlopen. De beschikbare protocollen zijn, in volgorde, 802.11 a/b/g/n/ac. Het is de moeite waard eraan toe te voegen dat de eerste routers met ondersteuning voor belachelijk snelle 802.11ad onderweg zijn naar de winkels – bijvoorbeeld deze van TP-link. Ontvangers zijn tot nu toe echter slechter af.
Test: Strong Extender 1600 verandert uw trage router in een professioneel netwerk
3. Welke codering moet ik kiezen?
We hoeven niet dieper in te gaan op het feit dat een onbeveiligd wifi-netwerk onveilig is. De meest gebruikelijke manieren om te versleutelen/in te loggen op een netwerk zijn met WEP (Wired Equivalent Privacy) of WPA (Wifi Protected Access). WPA2 is een gebruikelijke en veilige methode om het netwerk te beschermen. Door WPA2 met AES-codering (Advanced Encryption Standard) te kiezen, kunt u zich relatief veilig voelen. Als u nog veiliger wilt zijn, kunt u ook uw SSID verbergen, zodat iemand die uw netwerknaam niet kent, deze niet kan vinden.
4. Wat is een MAC-adres en wat heeft het met wifi te maken?
Een Media Access Control (MAC)-adres is uniek voor elke computer. Door “MAC-adresfiltering” uit te voeren, kunt u uw netwerk beveiligen door alleen geselecteerde apparaten toegang te geven. Het werkt een beetje anders dan bijvoorbeeld WEP2 (hierboven) omdat u precies moet specificeren welke MAC-adressen toegang tot uw netwerk moeten krijgen.

5. Trekt wifi veel batterij leeg?
Dat kan, afhankelijk van hoe je je mobiel hebt ingesteld. Om de batterij te sparen, kunt u ervoor kiezen dat de mobiele telefoon niet constant naar wifi-netwerken zoekt, maar zichzelf verbindt wanneer u er bent. Google en andere services kunnen naar wifi zoeken, zelfs als je het hebt uitgeschakeld. Onder geavanceerde instellingen op Android kunt u zich hiervoor afmelden.
6. Is het de schuld van mijn buren dat mijn wifi traag is?
Het zou kunnen. Als veel mensen in je huis op dezelfde frequentie surfen, kan er verkeersopstopping op het netwerk ontstaan. Door over te schakelen naar een andere frequentie kun je de snelheid verhogen. De instellingen maak je in je router. Er zijn een paar verschillende apps die je helpen te bepalen welke frequentie het beste is. Inbegrepen Wi-Fi-analysator voor Android en Netwerkanalyzer lite voor iPhone.
7. Wat is een repeater?
Als je in een huis of appartement woont met veel en dikke muren, kan het soms moeilijk zijn om je wifi helemaal te bereiken. Als je bijvoorbeeld beneden een router hebt, is het niet ongebruikelijk dat je gaat zitten tandenknarsen als je boven probeert te surfen. Een oplossing is om een repeater aan te schaffen. De repeater pikt eenvoudig de draadloze signalen van je router op en stuurt deze door. Je kunt onderweg echter wat snelheid verliezen.

8. Draadloos via het lichtnet, hoe werkt het?
Een superslimme manier om ervoor te zorgen dat je wifi door het hele huis of appartement meegaat, is door wifi-stekkers te gebruiken. Ze werken door er een in een stopcontact te steken en op uw router aan te sluiten. Dan kun je meer stekkers in andere stopcontacten in huis plaatsen die je netwerk doorgeven. Super slim en super simpel.
9. Is wifi-straling gevaarlijk?
De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) schrijft in een rapport: “Er is geen overtuigend wetenschappelijk bewijs dat zwakke RF-signalen van basisstations en draadloze netwerken negatieve gevolgen voor de gezondheid hebben.”