Web Hosting Reviews

Test: TP-link Touch P5 – een router met een ingebouwd touchscreen

Technisch gezien is de TP-link Touch P5 geen opmerkelijke router. Het is een ac-router van het type ac1900, wat een theoretische maximale snelheid betekent van 600 Mbps over de 2,4 GHz-band en 1.300 Mbps over 5 GHz. Wanneer we testen om gegevens over te dragen van een permanent aangesloten computer op een van de vier gigabit-ethernetpoorten van de router naar een Microsoft Surface 3 met ac-wifi, komt het qua prestaties ongeveer in dezelfde klasse terecht als vergelijkbare ac1900-routers.

Echt geen gekheid

In onze test presteert het iets slechter dan de Archer C9 van TP-link, die dezelfde standaard gebruikt, maar het valt binnen de foutmarge. We ervaren geen stabiliteitsproblemen of extra storingsgevoeligheid. Het lijkt min of meer dezelfde hardware en stuurprogramma’s in de twee te zijn, en functioneel is er ook geen verschil. Ze hebben allebei wat we de basisfunctionaliteit van een moderne router zouden noemen, naast routerfunctie en wifi. Ouderlijk toezicht, printserver, nas-functie voor aangesloten USB-drives en de mogelijkheid om een ​​gastnetwerk op te zetten.

Wat de Touch P5 zo bijzonder maakt, is terug te horen in de naam. Met deze router wil TP-link het leven van een thuisgebruiker nog gemakkelijker maken door ervoor te zorgen dat deze niet hoeft in te loggen om het via een browser of app te beheren. Bovenop de anderszins traditioneel ontworpen router bevindt zich een vier-inch touchscreen met een compacte maar goed ontworpen interface in mobiele telefoonstijl (eigenlijk verdacht veel vergelijkbaar met iets oudere versies van Ios) waar je toegang hebt tot de meeste routerinstellingen die je nodig hebt in het dagelijkse leven.

TP-link Touch P5-interface
De Touch P5 heeft een stijlvolle aanraakinterface die is geïnspireerd op smartphones.

Functies binnen handbereik

U kunt zowel vaste als draadloze netwerken starten, configureren en gebruiken zonder dat u een computer hoeft aan te raken. Vervolgens kun je wifi, beveiliging, printserver en nog veel meer instellen met een paar snelle tikken op het scherm. Het beste van alles is dat het altijd netwerknamen en huidige wachtwoorden kan weergeven, dus er is geen risico dat u ze vergeet.

Het aanraakscherm heeft niet bepaald een hoge resolutie of reageert niet snel, en tekstinvoer op het schermtoetsenbord kan een beetje onhandig zijn, maar verder hebben we geen problemen met de bediening. De enige echte frustratie is dat de router irritant vaak om het admin-wachtwoord wil vragen. Het zou iets langer moeten onthouden nadat we het eenmaal hebben ingevoerd.

Raak de P5-interface aan
Soms is het een Android-gevoel, en soms gaan de gedachten naar de iPhone.

Hetzelfde probleem met en zonder aanraking

Sommige echt geavanceerde dingen zitten niet in deze interface, en daarvoor kunt u net als normaal inloggen via de webinterface. Het is dezelfde interface via de browser als in andere nieuwe routers van TP-link. Mooi en duidelijk en erg goed voor eenvoudiger beheer, maar frustrerend omslachtig met individuele functies zoals QoS-instellingen of ouderlijk toezicht waarbij je mac-adressen handmatig moet invoeren.

Helaas heeft het touchscreen daarvoor precies dezelfde procedure, dus het zal niet eenvoudiger zijn om deze via de nieuwe interface te beheren. Integendeel, het is omslachtig om op die manier tekst in te voeren.

Raak de P5-interface aan
Helaas is het in sommige situaties gewoon een mooie ondergrond zonder echt gebruiksgemak. Handmatige invoer van mac-adressen? Liever niet, bedankt. Als je bijvoorbeeld apparaten voor ouderlijk toezicht wilt selecteren, moet je hun mac-adres handmatig invoeren. Op een klein schermtoetsenbord.

Mening

PC voor alle goede keuzes

De prijs van de Archer P5 is van één tot een paar honderd shilling onder de tweeduizend, wat iets duurder is dan de Archer C9 van TP-link, maar in lijn met andere vergelijkbare routers die geen touchscreen hebben. Het scherm is zeker een meerwaarde, als je de router ergens centraal en goed bereikbaar in huis hebt staan.

Het kan zeker een beetje extra waard zijn, vooral als je blij bent met alleen een router die je aansluit, waarmee je verbinding maakt en waarop je surft en je niet druk maakt om meer geavanceerde bediening. Een firmware-update die het afhandelen van sommige individuele functies soepeler maakt, zou geweldig zijn geweest.

De TP-link Touch P5 zal in de nazomer te koop zijn.

Fabrikant/contactpersoon: TP-link
Functie

: Router

Draadloze protocollen: 802.11a/b/g/n/ac (ac1900).
Frequentie band: 5 GHz, 2,4 GHz.
Verbindingen: 1 wan, 4 gigabit lan, usb 2, usb 3.
Aantal antennes: 3 stukken
Draadloze beveiliging: Wep, wpa, wpa2, wpa2, wps
Andere functies: Ouderlijk toezicht, gastnetwerk, afdrukserver
Energieverbruik: ongeveer 11 W
Maat: 28,2 x 19,8 x 19,7 cm
Prijs: SEK 1.800

Prestaties, gegevensoverdracht:

Bestandsoverdracht, 1m:

321,1 Mbps

Bestandsoverdracht, 5m: 252,5 Mbps
Bestandsoverdracht, 8m + binnenmuur: 200,9 Mbit/sec
Bestandsoverdracht, 20m + 2 binnenmuren: 131,8 Mbps


Goede prestaties en stabiele wifi
Gemakkelijk aan de slag.
Handig met een scherm op de router
Goede prijs

Sommige instellingen zijn onnodig ingewikkeld
Geen ondersteuning voor de Zweedse taal

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *