Web Hosting Reviews

Test: TP-link Archer C5400 – goede router voor wifi in grote huizen

Afgelopen najaar testten we onze eerste router in de wifi-klasse AC5400, de Linksys EA9500. Het was een echte reus, zowel qua vorm als functie met zijn acht dikke antennes, dubbele rijen met in totaal acht LAN-poorten, en vooral qua prestaties. Het had verreweg de hoogste totale capaciteit en scherpste verbinding met een enkele klant die we hebben gemeten. Maar niet zo verrassend ook een sappige prijs.

Test: 10 Maxed AC-routers – Hier is de juiste keuze voor uw digitale huis

Iets goedkoper, veel compacter

Nu hebben we een nieuwe router in dezelfde wifi-klasse te pakken gekregen, TP-link Archer C5400. Het heeft een veel compactere vorm en een iets lagere prijs dan de concurrentie. De prijs is niet zo extreem veel lager dat we hem doorslaggevend vinden, ongeveer 3.500 kronen tegen ongeveer 3.900 voor de Linksys-router, dus nog steeds vrij duur, maar het heeft nog een aantal andere voordelen.

TPlink Archer C5400
De TP-link Archer C5400 biedt geen verrassingen op het gebied van verbinding. Usb 3 voor een schijf en usb 2 voor een printer. Of andersom als je wilt, maar dat zou zinloos zijn.

Tenminste voor degenen die niet alle extra vaste LAN-poorten nodig hebben. Omdat hier de meer traditionele vier geldt, en dus ook een compactere en veel handigere vorm. Vier zouden tegenwoordig meer dan genoeg moeten zijn in de meeste huizen, waar draadloos netwerken domineert.

Het is hetzelfde onderdeel op de Archer C5400 als op de Archer C3200 die we eerder dit jaar hebben getest: een compacte, vierkante doos met voorgemonteerde antennes die verzonken zijn in de bovenkant van de router. Als je hem aan de muur hangt, moeten de antennes net verzonken zijn, en is dan uiterst discreet van uiterlijk. Zelfs op een tafel met zijn acht antennes die langs de rand zijn uitgestrekt, is hij relatief klein. Voorop zit een rij statusdiodes, evenals duidelijke knoppen voor wps en om wifi uit of aan te zetten, evenals de diodes.

Test: 6 goedkope maar goede routers – de winnaar kost nog geen 400 kronen!

Wifi op hoog niveau

Met drie frequentiebanden, een solide 1,4 GHz dual-core processor en een theoretische maximale capaciteit van bijna 5,4 Gbit/s, en Smart Connect-technologie die aangesloten apparaten op de beste manier tussen de banden kan verdelen, is dit een router die is ontworpen voor grote huizen en veel gelijktijdige gebruikers die moderne gadgets gebruiken met de nieuwste Wi-Fi-technologie. Smart Connect is echter niet standaard voorgeselecteerd, maar een functie die u tijdens de configuratie of later in de gebruikersinterface kunt activeren. Wanneer u dat doet, worden de ssid’s van de router samengevoegd tot één gemeenschappelijke in plaats van drie afzonderlijke.

Net als de Linksys EA9500 is het een erg snelle router die de meeste dingen verslaat die we testen, maar het lijkt niet echt te kunnen meten met de krachtigere concurrent die iets betere resultaten behaalt, zowel op afstand als in dezelfde kamer met dezelfde ontvanger, Zyxel’s extender Armor X1 in client-modus.

TPlink Archer C5400
De TP-link Archer C5400 in volledig uitgeklapte modus is nog steeds een van de compactere routers.

Maar het is geen enorm verschil, en het is niet echt de maximale snelheid tussen de router en een enkel apparaat dat belangrijk is in deze routerklasse. De maximale capaciteit is bij veel aangesloten gadgets nog moeilijker betrouwbaar te meten, maar in ieder geval hebben we er geen problemen mee ondervonden met een stuk of tien aangesloten computers en telefoons en veel verkeer ertussen.

Deel het internet als een professional

Functioneel levert de Archer C5400 het meeste van wat we gewend zijn van een goede thuisrouter, van gastnetwerken, planning voor Wi-Fi-activering en ouderlijk toezicht tot bestands- en mediaservers via USB en de mogelijkheid om printers aan te sluiten.

Extra interessant is het gastnetwerk, dat ook kan worden opgezet met een inlogpagina met een wachtwoord, net zoals je dat bijvoorbeeld ziet op veel openbare wifi’s in grotere hotels, luchthavens en meer. Dit maakt de Archer C5400 niet alleen een interessante optie in huis, maar ook in een vereniging of een bedrijf met openbare ruimtes, zoals een winkel of restaurant.

TP-link Archer C5400 gebruikersinterface
U kunt uw eigen inlogpagina voor het gastnetwerk ontwerpen, met uw eigen afbeelding, logo en welkomstbericht.

Al met al is TP-link het afgelopen jaar flink opgeschoten met betere, gebruiksvriendelijkere functies en gebruikersinterfaces. Nu is het ook mogelijk om alles in de webinterface in het Zweeds te krijgen, en voor het grootste deel is het heel goed vertaald. Dus als de spellingpolitie in ons af en toe een beetje gemeen grijnsde… De beheerdersapp voor mobiele telefoons genaamd Tether is nog steeds in het Engels, maar verder is het leuk, flexibel en gemakkelijk te gebruiken. De router heeft voor zover we weten geen cloudtoegang voor administratie, maar dat en misschien een downloadclient zijn de enige dingen die we mogelijk missen.

Mening

Goede keuze

Met een prijs van rond de SEK 3.500 op het moment van schrijven is dit niet een router die iedereen zal aanspreken. Je moet echt zware wifi-uitdagingen aangaan om ervan te genieten – mu-mimo-bruggen, veel gelijktijdige gebruikers, hi-res streams, gigabit breedband, lokale nas met hi-res media, enzovoort. De professionele gastmodus is een leuke nieuwigheid die het gebruiksbereik verbreedt, maar deze en alle andere functies zijn slechts een kwestie van firmware en kunnen zelfs in goedkopere routers van dezelfde fabrikant worden verkregen.

Als u alleen op zoek bent naar maximale prestaties, is het ergste van Linksys nog steeds veel scherper, en het supersoepele cloudgebaseerde beheer is een pluspunt. Als je echter alles vanuit huis kunt regelen, is de Archer C5400 een uitstekend, gemakkelijk te onderhouden apparaat, en zeker nog steeds in de eliteklasse qua prestaties.

TPlink Archer C5400
De laatste update van TP-link aan de webinterface heeft het leuk, eenvoudig en volledig Zweeds gemaakt (als je ervoor kiest, is het na installatie standaard Engels).

Fabrikant

: TP-link

Functie: Router
Draadloze protocollen: 802.11a/b/g/n/ac (AC5400)
Frequentie band: 2,4 GHz + 5 GHz + 5 GHz
Draadloze technologie: Beamforming en mu-mimo
Verbindingen: 4 gigabit lan, 1 gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0
Draadloze beveiliging: Wep, wpa, wpa2, wps
UPnp-ondersteuning: Ja
Gebruikersomgeving: Web applicatie
Gemengd: Bestandsserver, gastnetwerk, ouderlijk toezicht, VPN-server, enz
Maat: 22,7 x 22,7 x 12,2 cm
Prijs: SEK 3.500

Prijzenjacht

Meetresultaten, bestandsoverdracht naar bridge met mu-mimo

1 m

: 489,3 Mbit/sec

5 meter: 427,8 Mbit/sec
8 m + binnenmuur: 202 Mbit/sec
20 m + 2 binnenmuren: 71,9 Mbit/sec

plus

Erg snel
Praktische constructie
Soepele interface
Slimme gastmodus

minus

Geen toegang op afstand voor administratie
De prijs

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *