Web Hosting Reviews

Test: MSI Creator Z16P – krachtige laptop met alles extra

getest product: MSI Creator Z16P
Prijs: SEK 40.900 bij Dustinhome

Onder krachtige laptops komen twee categorieën het meest voor, die voor creatief werk – filmmakers, ontwerpers, fotografen… en die zijn gebouwd voor gaming. Ze verschillen met verschillende ontwerpen, verschillende aanvullende software en vooral verschillende soorten schermen. Hoge resolutie en perfecte kleur, of hoge framesnelheid en snelle responstijden. De nieuwe MSI Creator Z16P is een zeer weelderige laptop met als belangrijkste focus creativiteit, vandaar de naam.

Zijn strakke ontwerp met donker aluminium chassis, afgeschuinde lijsten en licht afgeronde randen straalt zakelijke luxe uit. Het toetsenbord is ruim bemeten, goed gebouwd, met een klein numeriek toetsenblok aan de zijkant en uitstekende respons in de toetsen. De muismat is groot en biedt goede controle over zowel de muiscursor als snelle veegbewegingen, en je krijgt een handig geplaatste vingerafdruklezer om veilig in te loggen.

Maar MSI, met zijn gaming-roots, kan niet nalaten de computer een aantal functies te geven die aantrekkelijk zijn als je games wilt spelen. Het scherm is niet alleen scherp voor professionele creaties, het heeft ook een framesnelheid van 165 Hz en responstijden van slechts drie milliseconden. Het enige wat het scherm mist om een ​​perfecte gaming laptop te worden is Gsync ondersteuning.

Het belangrijkste doel is echter als een kleurrijk en betrouwbaar display voor het maken van media. Het heeft een 16 inch IPS-paneel in 16:10 formaat met 2560 x 1600 pixels. Het heeft een kleurengamma waarvan wordt gezegd dat het overeenkomt met dci-p3 tot 100 procent en belooft professionele kleurnauwkeurigheid, vooraf gekalibreerd tot minder dan 2 in Delta E-waarde en Calman-verificatie. Het paneel heeft ook een ongewoon hoog contrast en een diep zwartpunt voor een ips, hoewel het in dat opzicht niet het pls- of zeker het oled-niveau haalt.

MSI ware kleuren
Een goed scherm wordt beter met een goede schermbediening, en hier krijg je beide.

Je krijgt een helderheid van 400 cd/m2, wat geweldig is voor een laptop, maar nog steeds beperkend kan zijn om buitenshuis te werken. Zeker gezien het feit dat reflecties gemakkelijk optreden wanneer het schermoppervlak volledig glanzend is. Dit komt omdat het een touchscreen is. De bediening met de vingers op het scherm is erg goed en het scherm ondersteunt ook een styluspen. Specifiek MSI’s eigen MSI Pen. Een pen wordt echter niet meegeleverd, maar die moet je apart aanschaffen. We denken dat we dat bij zo’n dure computer op de koop toe hadden kunnen nemen.

Eenvoudig het scherm bedienen

Je controleert de kleureigenschappen van het scherm eenvoudig met het meegeleverde programma MSI True Color. U kunt schakelen tussen profielen zoals srgb, AdobeRGB, dci-p3 en Display p3, die allemaal duidelijk verschillende beelden produceren, waarbij Display p3 op alle kanalen het meest intens is. Dan zijn er nog een handvol standen, eentje voor blauwlichtfilter, eentje voor kantoorwerk, eentje voor film (als je daar geen dci-p3 voor gebruikt) en een handleiding waar je volledige controle hebt over rgb-kanalen, contrast, gamma , kleurruimten en kleurtemperatuur .

Wil je een extern scherm aansluiten, dan doe je dat via usb C. De computer heeft een thunderbolt 4 poort en een losse usb-c met displayport ondersteuning. Er is geen gewone hdmi, wat een beetje onpraktisch is als je verbinding wilt maken met een tv. Maar een adapter is makkelijk te krijgen. Naast twee type c-poorten is er een usb 3 type a-poort, ingang voor analoge headset en een sd-kaartlezer. Het is niet de meest genereuze selectie externe poorten voor een krachtig werkpaard, er was zeker geen ruimte voor meer dankzij de koelroosters aan de zijkanten. Investeren in een goede dockingbox kan ook een goed idee zijn.

MSI Creator Z16P-poorten
De platte poort aan de linkerkant van de kaart lijkt bedrieglijk veel op een USB-poort, maar hier sluit je de oplader aan. Usb-type a-poort bevindt zich aan de andere kant. Maar slechts één.

Boven het toetsenbord zit een rooster dat doet alsof het luidsprekers huisvest. Maar als die er zijn, klinken ze slechts marginaal. De hoofdluidsprekers bevinden zich aan de onderkant van de computer, vlakbij de voorkant. Ze zorgen voor een gedetailleerd geluid en een ongewoon hoog volume. Toch zijn we helaas nooit helemaal tevreden over het geluidsbeeld. Het heeft een intense, scherpe hoge tonen waarbij sommige details ook in elkaar overvloeien en ook een deel van het middenbereik verdwijnt. We kunnen de equalizer aanpassen in het geluidsverbeteringsprogramma van DTS, maar het zal nooit volledig plezierig zijn voor zowel muziek als stemmen.

Het is niet bepaald slecht. We horen dat alle details aanwezig zijn. Maar het timbre is… vreemd. Alsof hier en daar hele frequentiebanden ontbreken. Na wat gepruts met diverse vaste profielen en daarbovenop een equalizer, vinden we eindelijk een modus waarin zowel muziek, film als stemmen prima klinken. Niet zo goed als we hadden gehoopt van een computer van dit kaliber, maar redelijk.

Nog steeds kleurrijk

Het toetsenbord, ontwikkeld in samenwerking met Steelseries, heeft rgb-achtergrondverlichting en geeft standaard een kleurrijk regenboogeffect weer, wat op zijn zachtst gezegd in contrast staat met het verder sobere ontwerp van de computer. De achtergrondverlichting is per knop afzonderlijk te programmeren of je kunt kiezen uit verschillende effecten in de meegeleverde Steelseries-software. Hier kunt u ook toetsenbordmacro’s maken.

Heeft dit enig nut buiten games? Ja, u kunt bijvoorbeeld toetsen die u gebruikt voor snelkoppelingen in een bepaald programma een kleur geven en vervolgens instellen dat een bepaald toetsenbordprofiel wordt geactiveerd wanneer u een bepaald programma start. Maar het is duidelijk dat dit in de eerste plaats een functie is voor gamers. En eerlijk gezegd niets mis mee. Als u een computer heeft met de juiste prestaties om te gamen, waarom voegt u dan geen gamingmogelijkheden toe? Zelfs professionals moeten af ​​en toe kunnen ontspannen en plezier hebben.

De voelbare koelroosters zowel aan de zijkanten als aan de onderkant getuigen van het feit dat er krachtige hardware onder de schaal zit. Hier zit de nieuwste generatie Intel Core-processor en Nvidia Geforce RTX grafische kaart. En het is niet bepaald een ultradun lichtgewicht. Bijna twee centimeter dik en met een gewicht van net geen tweeënhalve kilo. Het is een groot verschil met de slankere MSI Creator Z16, die we afgelopen najaar hebben getest.

MSI Creator Z16P-toetsenbord
Ja, net als de Creator Z16 van vorig jaar biedt MSI gamerinvloeden onder de sobere oppervlakte.

Hoge prijs en prestaties dienovereenkomstig

De prijs kan ook de gelegenheidskoper aan het denken zetten. Dit is niet voor mensen met een beperkt budget. Er zijn een handvol verschillende configuraties van de computer in Zweedse winkels, met de goedkoopste rond SEK 37.000, en de duurste kost SEK 47.000.Onze testcomputer is het op één na duurste model met SEK 41.000.

Dit betekent dat hij “slechts” een RTX 3080 grafische kaart heeft in plaats van een RTX 3080 ti, maar verder zien de twee modellen er hetzelfde uit. Nieuwe krachtige Intel Core i9-12900H, 23 gigabyte snelle ddr5 type ram met de mogelijkheid om te upgraden tot 64 gigabyte, en een zeer snelle twee terabyte ssd. Dit is vrijwel de grens van wat je tegenwoordig in een laptop kunt stoppen.

Het levert ook de hoogste werkprestaties die we tot nu toe in een laptop hebben gemeten. MSI doet erg goed werk door het maximale uit de processor te persen, met efficiënte koeling en de juiste combinatie van hardware. Het is niet de snelste spelcomputer die we hebben getest, maar hij loopt niet ver achter en kan in bijna alle games een stabiele hoge framesnelheid op het computerscherm leveren. Individuele slecht geoptimaliseerde titels uitgesloten.

Kan erg heet worden

De koeling overtuigt qua prestaties, maar is niet geheel zonder problemen. Onder zware belasting, vooral op de grafische kaart, worden delen van de behuizing gloeiend heet, bijvoorbeeld boven het toetsenbord en aan de onderkant. Probeer bijvoorbeeld geen spelletjes te spelen met de computer op schoot. Zelfs het toetsenbord zelf is soms onaangenaam heet. Niet de knoppen zelf, die worden alleen maar lauw, maar het metaal ertussen, waar je goed bij kunt.

U kunt kiezen uit vier gebruikersscenario’s in het MSI Center-besturingsprogramma. High performance modus die het makkelijk maakt om op te schakelen, waardoor de ventilatoren een extra versnelling krijgen, een gebalanceerde default modus die zowel kortstondig intensief kan koelen, maar de koeling grotendeels gedempt houdt, een “stille” modus die de koeling constant dempt , maar vermindert ook de maximale prestaties en tot slot een batterij-optimalisatiemodus.

MSI Creator Z16P
Een duidelijke neiging tot reflecties in het scherm, maar een goede helderheid compenseert dat.

Als hij actief is, kun je de computer normaal gebruiken, en zolang je ook de helderheid van het scherm dimt en niets intensiefs op de computer doet, kan de batterij eigenlijk een hele werkdag meegaan, wat niet gebruikelijk is in dit soort prestatiemonster. We raden u echter niet aan om ver naar de oplader te gaan. Het is moeilijk om het eigen gebruik te beheersen om zo efficiënt met hulpbronnen om te gaan.

Er is ook een Smart Auto-modus, die met behulp van ai de juiste koelinstellingen voor je moet kunnen kiezen. Het duurt altijd even om te trainen, we kunnen niet bepalen hoe effectief het op de lange termijn zal zijn. Helemaal stil is het nooit van de koeling, een vage brom van de cpu-fan is constant aanwezig, maar stoort bij normaal gebruik in een kantooromgeving niet noemenswaardig.

Handig besturingsprogramma met veel automatisering

In het MSI Center zitten ook andere functies en instellingen, zoals ruisonderdrukking voor zowel speakers als microfoons. Er is ook een tool waarmee u programma’s kunt selecteren die altijd voorrang krijgen op systeembronnen wanneer ze in gebruik zijn. Het kan slim zijn om stabiliteit te krijgen in belangrijke programma’s waarmee u werkt. Verder zijn er functies voor systeemonderhoud, instellingen voor sommige toetsenbordkeuzes en de mogelijkheid om de webcam uit te schakelen.

De webcam levert een scherp 1080p beeld zonder beeldvertraging of ruis. Het is een beetje warm van kleurtoon, maar verder hebben we niets te klagen. De microfoons leveren, samen met de eerder genoemde ruisonderdrukking, uitstekend werk.

Alle prestaties die je maar kunt wensen, zijn hier. De ergonomie, de kwaliteit van de muis, het toetsenbord en ook de bouwkwaliteit van het chassis. Je krijgt ondanks het hoge gewicht een elegant design in een handzaam formaat. Het scherm is goed genoeg om te gamen, uitstekend om te surfen en op kantoor te werken en ronduit briljant voor creatief werk. Zelfs de batterijduur verrast positief, en de software van MSI maakt de meer geavanceerde instellingen en functies van de computer gemakkelijk te hanteren.

Als er geen drie dingen waren, dat het gierig is met externe poorten, dat de computer het toetsenbord niet koel kan houden, en dat het geluid verstrooid en moeilijk te controleren is, zou dit een schot in de roos zijn geweest. Nu is het gewoon dichtbij. En voor een computer van meer dan SEK 40.000 verwachten we meer perfectie.

Specificaties

Productnaam: MSI Creator Z16P B12UHT-054NEU
getest: juni 2022
Fabrikant: MSI
Verwerker: Intel Core i9-12900H, 6x Prestaties tot 5 GHz + 8x Efficient 2.5 GHz
Afbeeldingen: GeForce RTX 3080, 12GB
Geheugen: 32GB ddr5
Opslag: 2 TB ssd, slot voor sd-kaart
Scherm: 16 inch lege ips, 2560×1600 pixels, 165 Hz
Webcam: 1080p
Verbindingen: Thunderbolt 4, usb 3 gen 2 type c met Displayport, usb 3 gen 2 type a
Draadloze: Wifi 6E, Bluetooth 5.2
Besturingssysteem: Windows 11 Pro
Gemengd: Vingerafdruklezer, RGB-toetsenbord, MIL-STD-810G getest
Geluidsniveau: 0-41 dBa
Batterijduur: 1 uur 15 min (hoge belasting), 9 uur 20 min (lage belasting)
Maat: 35,9 x 25,6 x 1,9 cm
Gewicht: 2,41kg
Rec. Prijs: SEK 40.990
Huidige prijs: SEK 40.900 bij Dustinhome

Prestatie

Cinebench R23, cpu: 19.263 punten
Cinebench R23, cpu enkele kern: 1.907 punten
Geekbench 5, cpu: 14.263 punten
Geekbench 5, cpu enkele kern: 1.839 punten
Geekbench 5, gpu: 125.212 punten
3dmark Vuuraanval (DirectX 11): 22.795 punten
3dmark Time Spy (DirectX 12):9.637 punten
3dmark Port Royal (Raytracing): 7.010 punten
Schijf, lezing: tot 6.648,81 MB/s
Schijf, schrijven: tot 4.925,56 MB/s

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *