Web Hosting Reviews

Test – Linksys WUSB6100M – PCforAll

Het allernieuwste op het gebied van draadloze netwerken is een technologie genaamd mu-mimo, die in de loop van het jaar is verschenen in enkele van de allerbeste routers en toegangspunten. Het is een technologie die wifi met 802.11ac-technologie veel efficiënter en stabieler maakt.

Mis het niet: de beste budgetrouter die u nu kunt kopen

Mimo (Multiple In Multiple Out) bestaat al heel lang en is een manier om routers tegelijkertijd met verschillende apparaten te laten praten. De eenvoudigere variant die tot nu toe bestaat, heet su-mimo. Dit betekent dat meerdere apparaten verbinding kunnen maken met dezelfde datastroom van de router, maar er om beurten mee praten. Dan kunnen routers parallelle datastromen krijgen door meer fysieke antennes toe te voegen. Met mu-mimo hebben de ingenieurs dat probleem opgelost, zodat elk apparaat zijn eigen datastroom krijgt. Het verkort de reactietijd en verhoogt de snelheid en stabiliteit. Zeker als je veel veeleisende connected gadgets tegelijk gebruikt.

Linksys WUSB6100M
Zelfs als USB-stekker is de Linksys WUSB6100M relatief compact.

Investering voor de toekomst

Momenteel zijn er maar weinig routers die mu-mimo gebruiken, en nog minder gadgets die de technologie gebruiken om verbinding te maken. Maar in de toekomst zal het steeds gebruikelijker worden, en als u vroeg op de trein wilt zijn, kunt u uw computer nu upgraden met de Linksys WUSB6100M. Als je thuis hebt geïnvesteerd in een nieuwe maximaal uitgeruste router, toegangspunt of extender en je wilt er het beste van maken, dan is het misschien de moeite waard.

De plug is een kleine USB-stick, die ongeveer anderhalve centimeter uitsteekt als hij is aangesloten. Het is misschien niet iets dat je constant in een laptop wilt stoppen die je eruit haalt en in tassen stopt, maar het is gemakkelijk eruit te halen, in een zak te stoppen en mee te nemen.

Linksys WUSB6100M
De Linksys WUSB6100M wordt geleverd in een doos zo groot als een cd-doosje en zo dik als een paperback. Er wordt een dvd met stuurprogramma’s meegeleverd, maar meestal laadt de computer de juiste stuurprogramma’s wanneer u de adapter aansluit. Als je noch een aansluiting, noch een dvd-lezer in je computer hebt, wordt het ingewikkeld.

Makkelijk voor sommigen, lastig voor anderen

Aan de slag gaan kan echter een beetje lastig zijn, afhankelijk van waar je de WUSB6100M wilt gebruiken en waarom. De installatie-instructies zien er als volgt uit: Sluit de WUSB6100M aan op een vrije USB-poort, wacht tot de stuurprogramma’s van de servers van Microsoft zijn gedownload en geïnstalleerd, en dan bent u vrij om te surfen. Het is niet zo eenvoudig, maar het vereist ook een paar herstarts voordat onze notebook de juiste netwerkkaart begrijpt en gebruikt. Maar over het algemeen gaat het nog steeds zonder problemen.

Het werkt prima als je een laptop hebt met een andere wifi erin of als je al een vaste netwerkverbinding in de computer hebt. Maar we testen de WUSB6100M ook in een stationaire pc zonder wifi, waar we draadloos willen omdat we geen lange netwerkkabels willen hebben. Dan mogen we een bijgeleverde schijf met daarop installatiesoftware plaatsen. En het is puur geluk dat onze computer zelfs een werkende optische lezer heeft – die is al jaren niet meer gebruikt. Het voelt een beetje achterlijk om een ​​netwerk nodig te hebben om een ​​netwerkkaart te installeren.

Linksys WUSB6100M
Om het meeste uit de adapter te halen, moet je router mu-mimo ondersteunen. We hebben getest met de nieuwe extreme router EA9500 van Linksys.

Aanzienlijke verbetering met de juiste router

Goed geïnstalleerd, doet de WUSB6100M precies wat hij belooft: goede en stabiele Wi-Fi leveren met een hogere snelheid dan eenvoudigere Wi-Fi-apparaten. Tenminste als we het testen tegen een nieuwe goede mu-mimo-compatibele router. We testen het met Linksys’ nieuwe routermonster EA9500 (een echte test komt later in de zomer) met mu-mimo, evenals met een andere echt goede router (maar dan met su-mimo), de TP-link Archer C3200 . In beide gevallen lieten we een hele reeks apparaten HD-video streamen, de meeste zonder mu-mimo.

Opgegeven 433 Mbit/s zullen we nooit halen, maar 331 Mbit/s is nog steeds erg goed. De TP-link router op dezelfde afstand geeft ons zo’n honderd megabit lagere resultaten. Bovenal halen we een hogere snelheid over een korte afstand op de 5 GHz-band, die anders gemakkelijk wordt verstoord door zaken als muren en andere obstakels. Maar zoals altijd is het moeilijk met zekerheid te zeggen of dit komt door de specifieke mu-mimo-technologie, de algemene capaciteit en constructie van de routers, of andere externe factoren.

Mening

De WUSB6100M is een capabele wifi-adapter voor de meeste Windows-computers, laptops of desktops en kan een goede investering zijn, zelfs als je router nog geen mu-mimo heeft. Maar als je geen haast hebt en vandaag geen problemen ondervindt met je wifi, is er geen reden om het te haasten om het te kopen. Over een paar jaar zullen er veel van dit soort adapters zijn, en het zal ook beter zijn voor su-mimo-dingen (de meeste tegenwoordig) wanneer steeds meer andere dingen mu-mimo draaien en er niet mee hoeven te verdringen.

Feiten Linksys WUSB6100M

Fabrikant: Linksys
Functie: Wifi-adapter op usb
Koppel: Usb 2.0
Netwerk standaarden: 802.11a/b/g/n/ac (AC600)
Frequentie band: 2,54 GHz + 5 GHz
Bandbreedte, max: 433 Mbit/s (5 GHz), 150 Mbit/s (2,4 GHz)
Bandbreedte, gemeten: 331 Mbit/s (5 GHz), 103 Mbit/s (2,4 GHz)
Beveiliging: Wpa2
Compatibiliteit: Windows 7/8/10
Maat: 37 x 6,3 x 5 mm
Gewicht: 6 gram
Prijs: SEK 450

plus

Goed optreden
Klein en flexibel
Betaalbaar

minus

Alleen voor Windows 7 of later
Moeilijk te installeren zonder internet

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *