Web Hosting Reviews

Test: Linksys WRT 3200 ACM-router

Terwijl de meeste thuisrouters tegenwoordig in discreet zwart of wit zijn (behalve de kleurrijke creaties van D-link), heeft de Linksys WRT-serie altijd een vleugje klassiek design gehad met details van wat we ons herinneren dat netwerktechnologie er tien, vijftien jaar geleden uitzag, of hoe het er nog steeds uitziet in een serverruimte op grote werkplekken. Zoals een router er “zou moeten” uitzien, met andere woorden. Tenminste als je een echte oude IT-technicus bent.

Test: 10 Maxed AC-routers – Hier is de juiste keuze voor uw digitale huis

Nette constructie

Maar de Linksys WRT3200ACM heeft niet alleen een ontwerp dat nostalgisch aanspreekt, het is ook echt praktisch gebouwd. Hij heeft vier stevige voeten die zorgen voor een goede bodemvrijheid voor een goede koeling. Het is ook gemakkelijk in elke gewenste richting aan de muur te hangen. Aan de zijkanten en aan de achterkant zijn vier relatief korte antennes vastgeschroefd.

Linksys WRT3200ACM
De Linksys WRT3200ACM heeft een helder en goed herkenbaar design en nog duidelijkere LED’s aan de voorzijde.

Aan de achterkant zitten alle knoppen en stopcontacten, vijf vaste netwerkpoorten waarvan één voor internet, een usb 3.0 en een gecombineerde esata- en usb-poort. Aan de voorkant zit een ongewoon duidelijke rij diodes die je ook op korte afstand een goed overzicht geeft van de status van de router. Het lijkt echter van toepassing te zijn op het plaatsen van de router waar je hier geen last van hebt. De doos heeft geen fysieke knop om het LED-licht te dimmen, en we kunnen er ook geen functie voor vinden in de interface.

Stabiele verbinding

De WRT3200ACM is een dual band router volgens de AC3200 standaard. Dat betekent 2,6 Gbit/s op de 5 GHz-band, oftewel drie streams van maximaal 867 Mbit/s. In ieder geval in een optimale situatie met de juiste ontvanger die het 160 Mhz kanaal ondersteunt. Er zijn tot nu toe echter maar weinig klanten die dat wel doen. Het beste dat we voor een enkele klant bedachten, was iets minder dan 400 megabits per seconde. Het is goed, maar niet recordbrekend.

Linksys WRT3200ACM
Van links naar rechts: Wps, knop, lan-poorten, wan-poort, usb 3 e-sata, resetknop, aan/uit-knop.

We hebben een aantal routers getest die ons iets hogere snelheden gaven met dezelfde testclients op dezelfde locatie. Op afstand levert het een stabiele verbinding, maar ook hier hebben we iets hogere snelheden gemeten bij enkele concurrenten in dezelfde testomgeving. Natuurlijk maakt het gebruik van moderne technieken zoals mu-mimo, en wat lijkt op betrouwbare beamforming die goed volgt terwijl we door de kamer bewegen.

Veilig en stijlvol

Een interessant detail is dat Linksys slechts één beveiligingsstandaard biedt voor draadloos – wpa2 in privé- of zakelijke versies. Het is in zekere zin goed, het is de veiligste optie, en het is waarschijnlijk tijd om die eis te stellen aan de gadgets die je aansluit. Maar het kan natuurlijk problemen betekenen voor individuele echt oude verbonden dingen.

Linksys WRT3200ACM
De Linksys Smart Wifi-interface is hetzelfde als in alle Linksys-routers van de laatste tijd, en echt slim, zowel lokaal als in de cloud.

De router bedien je netjes en gemakkelijk via een app voor Android en IOS, of met een webinterface. Linksys Smart Wifi zoals het heet is een van de leukste en netste systemen voor administratie zowel in app pc als browser. U kunt lokaal inloggen op de router met behulp van het IP-nummer, of u kunt hem gewoon verbinden met de Linksys-cloudservice. Als jij en de router een internetverbinding hebben, krijg je precies dezelfde interface en functies als wanneer je er verbinding mee hebt gemaakt op je lokale netwerk.

Functioneel en open voor nieuwe oplossingen

Hier vinden we onder andere de mogelijkheid om een ​​VPN-host te zijn met OpenVPN. Fileserver, ftp-server en dlna-server voor een aangesloten harde schijf. Er is een gedetailleerde handmatige client- en applicatieprioritering waarbij u bijvoorbeeld de router kunt instellen om te worden geoptimaliseerd voor verschillende taken, zoals Skype-gesprekken, downloaden of zelfs individuele online games.

De router heeft goede functies voor ouderlijk toezicht, maar werkt niet zonder internetverbinding via de Smartwifi-clouddiensten. Een ding dat we echter volledig lijken te missen, is de printserverfunctionaliteit. Het was in ieder geval niets dat we ondanks ijverig zoeken tussen de menu’s konden vinden.

Linksys WRT3200ACM
Gedetailleerde handmatige Quality of Service-controle, met veel vooraf ingestelde kampen voor bijvoorbeeld populaire games, is een van zijn sterke punten.

Wat Linksys WRT-routers nog meer interessant maakt, is dat ze ervoor openstaan ​​om de firmware volledig te flashen en te vervangen door een die in open source is geschreven. Er zijn groepen toegewijde open source-ontwikkelaars die experimenteren met wat deze en andere routers en vergelijkbare technologieën kunnen doen en nieuwe functies toevoegen. Het is misschien niet iets dat elke Svensson oppikt en probeert, maar voor degenen die weten wat ze doen, is dit een extra en echt goede ac-router die nu dat soort ondersteuning heeft gekregen.

Mening

Goede keuze

Voor de rest van ons is dit een slimme, praktische en gebruiksvriendelijke router met handige functies zoals wifi-planning, een beveiligd gastnetwerk en goede handmatige prioritering van klanten en soorten verkeer. Het is niet de snelste, maar krachtig genoeg voor een klein tot middelgroot huis, stabiel en gebruiksvriendelijk en echt betaalbaar.

Of je nu een thuishacker bent of gewoon veilige en snelle wifi wilt, dit is een aankoop die we kunnen aanbevelen

Linksys WRT3200ACM

Feiten Linksys WRT3200ACM

Fabrikant

: Linksys

Functie: Router
Draadloze protocollen: 802.11a/b/g/n/ac (AC3200)
Frequentie band: 2,4 GHz + 5 GHz
Draadloze technologie: Beamforming en mu-mimo
Verbindingen: 4 gigabit lan, 1 gigabit wan, usb 3.0, usb 2.0/esata
Draadloze beveiliging: Wpa2, wps
UPnp-ondersteuning: Ja
Gebruikersomgeving: Web applicatie
Gemengd: Bestandsserver, gastnetwerk, ouderlijk toezicht, OpenVPN-server, etc
Maat: 30 x 21,1 x 12,5 cm
Prijs: SEK 2.600

Meetresultaten, bestandsoverdracht

1 m

: 388,1 Mbit/sec

5 meter: 203,6 Mbit/sec
8 m + binnenmuur: 175,1 Mbit/sec
20 m + 2 binnenmuren: 88,5 Mbit/sec

plus

Eenvoudig te gebruiken, inclusief cloudbeheerstation
Stabiele wifi zonder dode zones
Praktische constructie met muurbevestiging
Goede prijs

minus

Wifi-snelheid een beetje achter bij de concurrentie
Geen printserver

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *