Tegen je spullen kunnen praten is volgens velen nog best de “toekomst”, en daar kun je het zeker mee eens zijn, toch? Je kunt het ook eens zijn met degenen die vinden dat het misschien iets te ver gaat als je de maniakken thuis vraagt om voor zichzelf te zorgen zodat je zelf nog meer op de bank kunt blijven zitten.
Spraakbesturing gaat hier echter niet alleen over, het is een zeer goede functie die om veel verschillende redenen goed is. Als je erover nadenkt voor wat het is, een engine voor kunstmatige intelligentie, is het eigenlijk best ongelooflijk!
Stel je voor dat je je huis een vliegende start kunt geven met Siri, Google Assistant of Amazon Alexa! Wat een ding inderdaad! Deze drie komen vaak voor en velen hebben gadgets van zowel Apple als Google, waardoor ze hun spullen gemakkelijk voortdurend kunnen bijwerken.
Dan hebben we ook nog de koplopers in deze technologie, Microsoft Cortana en Samsung Bixby, dus er zijn veel verschillende varianten zodat iedereen in huis gebruik kan maken van spraakbesturing.
Hoe werkt stembesturing?
Dus, hoe werkt stembesturing? Allereerst is het zo dat u duidelijk moet zijn over het kunnen bedienen van uw huis via uw stem. Hoe sci-fi het ook klinkt, dit is mogelijk.
Misschien herinner je je de scène in Mr. Robot waarbij een smart home volledig instortte als gevolg van een gehackt systeem? Het is een heel goed voorbeeld van hoe het allemaal werkt, maar het is ook een goed voorbeeld van wat er gebeurt als iets in het systeem niet werkt.
Er is veel dat moet werken om het te laten werken, en als er een probleem is, valt het vrij gemakkelijk uit elkaar.
Het is niet zo gebruikelijk dat dergelijke dingen zoals we hierboven noemen, gebeuren met een gewoon Svensson-huis in Zweden, dus u kunt erop rekenen dat u uw slimme huis in alle rust zult hebben!
Sinds de introductie van Siri is ‘zij’ geëvolueerd. Tegenwoordig zijn het niet alleen de eenvoudigste vragen die ze begrijpt, maar nu wacht ze op vervolgvragen en kan ze andere dingen regelen die door Apple zijn goedgekeurd.
Assistent is ook goed in het stellen van vervolgvragen. Met andere woorden, het is niet alleen Siri die indruk kan maken met haar vaardigheden!
Wat een van de beste dingen is, is dat zowel Google Assistent als Siri zo goed klinken dat het in veel gevallen minder als een robot en meer als een mens klinkt.
Natuurlijk merk je een verschil als het gaat om wat voor soort woorden je de robot “dwingt” te zeggen en hoe lang zinnen je nodig hebt. Hoe eenvoudiger en hoe korter, hoe beter het resultaat.