Web Hosting Reviews

Sourceforge wordt geleverd met ongewenste software voor Openoffice, VLC en Firefox

Nog maar een paar jaar geleden werd Sourceforge gebruikt voor de distributie van een breed scala aan open source-projecten. Populaire programma’s als Openoffice, Firefox, VLC en Gimp zijn voorbeelden van onder andere daar verspreide programma’s. Maar sinds enige tijd geleden begon de site aan populariteit te verliezen, wat niet werd verbeterd door het feit dat de site ongewenste programma’s begon te sturen in de downloads.

Nu heeft Sourceforge op eigen initiatief de accounts van een groot aantal bekende open source projecten overgenomen en de bestanden zo aangepast dat ze ook adware bevatten. Ze zijn of inactief en zijn lange tijd niet bijgewerkt, of Sourceforge wordt niet gebruikt als het primaire kanaal, maar alleen als een extra spiegel, schrijft Ars Technica.

Het beeldverwerkingsprogramma Gimp is een van deze programma’s. Sourceforge heeft zichzelf opgedrongen als eigenaar van het account en de ontwikkelaar Jernej Simoncic buitengesloten. Hij is verantwoordelijk voor het compileren en verpakken van de Windows-versie van het programma. De site is niet de primaire bron voor Gimp, maar is er wel geweest en wordt door Jernej bijgewerkt als back-up. De eigenaar van het account is nu in plaats daarvan de gebruiker “sf-editor1”, een naam die werknemers van Sourceforge op de site gebruiken.

Sourceforge beweert zelf in een blogpost dat het project is stopgezet en dat ze daarom tussenbeide zijn gekomen om het up-to-date te houden als een service aan gebruikers, wat in tegenspraak is met de informatie van Jernej Simoncic.

Normaal gesproken zijn er altijd betere downloadbronnen voor deze programma’s die geen ongewenste bijlagen bevatten. Het probleem is dat Sourceforge vaak hoog in de zoekresultaten terechtkomt bij het zoeken naar veel van deze programma’s. De oplossing is om altijd eerst de officiële website van het project op te zoeken en vanaf daar de links te volgen.

Als u een van deze programma’s van Sourceforge downloadt, wordt u aangeboden om andere dingen te installeren waar u nooit om hebt gevraagd, in het geval van Gimp is dat Norton Antivirus en Mypcbackup.

Dit zijn voorbeelden van bekende programma’s die nu zijn overgenomen door de gebruiker “sf-editor1”:

  • Projecten van de Apache Foundation, zoals: Allura, Derby, Directory Studio, Apache HTTP server, Hadoop, OpenOffice, Solr en Subversion
  • Projecten van Mozilla: Firefox, Thunderbird en Fireftp
  • De e-mailclients Evolution en Open-Xchange
  • De contentmanagementsystemen Drupal en WordPress
  • Eclipse, Aptana, Komodo, MonoDevelop en NetBeans
  • Mediaspelers VLC, Audacious, Banshee.fm, Helix en Tomahawk

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *