Web Hosting Reviews

Netgear EX7000: Maximaliseer het bereik van uw Wi-Fi

De nieuwe, snelle wifi-netwerken op de 5 gigahertz-band met 802.11 ac-technologie zijn indrukwekkend snel, maar helaas niet zo goed als wifi op lagere frequenties om alle hoeken en gaten in huis te bereiken. Een algemene vuistregel als het gaat om digitale radiocommunicatie is: hoe hoger de frequentie, hoe beter de snelheid, maar hoe slechter het bereik.

Om dit te compenseren, hebben routerfabrikanten veel gedaan met frequentiemodulatie en antennetechnologie, en ook de signaalsterkte gemaximaliseerd tot de bovengrens van wat eigenlijk legaal is. Maar dat is niet altijd genoeg, en dan heb je wellicht een zogenaamde repeater nodig, in het Zweeds ook wel een netwerkverlenger genoemd. Het is een kastje dat je een eindje van de router af plaatst en dat verbinding maakt met en het bereik van het netwerk in die richting uitbreidt.

Netgear Nighthawk Wifi Range Extender EX7000
Aan de achterkant vinden we vijf gigabit Ethernet-poorten. Er is geen dedicated WAN, maar de repeater detecteert zelf of een vaste kabel naar een router gaat of naar een client zoals een computer of printer.

Groot als een router

De nieuwste versie van Netgear met de modelnaam EX7000 is de grootste en meest logge die we sinds het begin van de jaren 2000 hebben gezien. De meeste repeaters die we hebben getest, zijn discrete kleine doosjes die je op een stopcontact aansluit en een kamer of twee vult met verbeterde wifi. Maar de EX7000 is zo groot als een gewone router en heeft drie forse antennes aan de achterkant.

Ook hier vinden we vier vaste netwerkpoorten en aan de voorzijde een USB 3-poort. De EX7000 neemt echt ruimte in beslag. Het is gebouwd om op een tafel te liggen of erop te staan ​​met een meegeleverde standaard. Helaas zijn er geen beugels om hem aan de muur te hangen, iets dat veel routers hebben, zelfs die van Netgear.

Maar het is ook de krachtigste en rijkste repeater die we hebben getest. Het draait op de ac1900-standaard, wat betekent dat beide frequentiebanden een gecombineerde maximale snelheid van 1.900 megabits per seconde kunnen halen. Althans in theorie. Er zijn immers tal van factoren die die snelheid kunnen verstoren en vertragen. Het is ook niet zo dat je 1900 megabit voor een enkele computer krijgt, maar het is wel de maximale capaciteit voor meerdere aangesloten computers, telefoons etc. tegelijk.

De EX7000 kan in twee modi worden gebruikt. Ofwel als netwerkextender, ofwel als accesspoint, wat betekent dat je in plaats daarvan verbinding maakt met de router via een vast netwerk. Dan krijgt de EX7000 een eigen pagina. Of twee als u ervoor kiest om aparte banden te hebben voor de twee frequentiebanden. Zelfs als extender kunt u ervoor kiezen dezelfde ssid te gebruiken als de router, of u kunt de EX7000 een eigen naam geven.

Netgear Nighthawk Wifi Range Extender EX7000
Als hij rechtop staat, is de EX7000 nog opvallender.

Makkelijk te hanteren ondanks een misser

Het instellen van de EX7000 was niet zo eenvoudig als de snelstartgids doet vermoeden. Het moet mogelijk zijn om hem met wps aan te sluiten op een bestaand netwerk en te synchroniseren met een simpele druk op de knop. Maar toen we probeerden verbinding te maken met een router met wps-ondersteuning, was het alleen mogelijk om verbinding te maken met de 2,4 gigahertz-band.

Volgens de instructies moet de 5 gigahertz-band worden aangesloten door de wps-procedure nog een keer te herhalen. Maar het werkte niet. We hebben getest met verschillende ac-routers, waaronder die van Netgear in dezelfde Nighthawk-serie waartoe de EX7000 behoort, zonder succes.

Gelukkig is het ook mogelijk om handmatig te configureren in een nette en leerzame webinterface waar een stapsgewijze handleiding het netwerk voor ons opzet en configureert. Dan verschijnt ook 5 gigahertz en werkt zoals het hoort. De interface is aanvankelijk in het Engels, maar zodra we verbinding maken met de router en dus met internet, laadt de EX7000 bijgewerkte software en nieuwe Zweedse taalbestanden.

De EX7000 biedt niet alleen Wi-Fi, u kunt ook draadloze apparaten en computers, printers en meer met een vaste netwerkkabel aansluiten op de extender. Vaste apparaten communiceren altijd met 5 gigahertz tussen de repeater en de router en verschijnen in de interface van de router alsof ze via wifi zijn verbonden.

De USB-poort kan worden gebruikt om printers of een USB-harde schijf te delen. U ziet deze echter niet in de beheerinterface van uw router, maar u moet inloggen op de extender om ze te beheren.

Netgear Nighthawk Wifi Range Extender EX7000-interface
De beheerinterface die toegankelijk is via een webbrowser is netjes, eenvoudig en biedt snelle toegang tot zowel basis- als geavanceerde instellingen.

Voldoet aan de verwachtingen

We hebben geprobeerd de snelheid te meten tussen twee permanent verbonden computers, één in de router en één in de EX7000, en op wat kan worden beschouwd als een redelijke afstand voor een extender – vijftien meter en een paar dunne binnenmuren verderop, maar nog steeds met een fatsoenlijk signaal kracht. Hier haalden we een snelheid van maar liefst 133 megabit per seconde en een zeer stabiele verbinding.

Het resultaat is natuurlijk onder andere te danken aan het feit dat we een van de allerbeste AC-routers van dit moment gebruikten. Maar juist voor wie alléén wil investeren in de beste apparatuur is de relatief dure EX7000 interessant.

Dit is misschien niet hoe een repeater in de eerste plaats bedoeld is om te worden gebruikt. Als we in plaats daarvan een tablet draadloos verbinden, wat een meer gebruikelijke manier is om de technologie te gebruiken, krijgen we een goed signaal op bijna 20 meter verder weg met de EX7000 aan in vergelijking met rechtstreekse verbinding met de router.

Een ding om in gedachten te houden is dat de EX7000 constant behoorlijk warm is. Het mag niet te druk zijn en zeker niet overdekt. Daarom is het weer een beetje dom dat het niet aan de muur kan worden bevestigd.

Mening

M3 beveelt aan

Met een prijskaartje van SEK 1500 is de EX7000 niet alleen de grootste en onhandigste repeater die we in lange tijd hebben gezien, maar ook de duurste.

Er zijn veel slimme manieren om je netwerk te verbeteren en uit te breiden; homeplugs en access points, vaste kabels of simpele kleine 2,4 GHz repeaters kunnen voor de meeste mensen een heel eind komen.

Maar als je wilt genieten van maximale snelheid of optimaal bereik en al duizenden dollars hebt geïnvesteerd in een echt goede nieuwe AC-router van het beste soort, dan is de EX7000 een eersteklas metgezel om in te pluggen.

Feiten Netgear Nighthawk Wifi Range Extender EX7000

Fabrikant

: Netgear

Product type: Netwerkextender, toegangspunt
Draadloze technologie: 802.11ac (AC1900)
Frequentie band: 2,4 GHz, 5 GHz
Beveiliging: Wep, wpa, wpa2, wps
Verbindingen: 4 gigabit lan, usb 3.0
Grootte (liggend inclusief antennes): 24,6 x 19,8 x 12,2 cm
Gewicht: 0,6 kg
Energieverbruik: Ongeveer 10 W
Prijs: SEK 1.500


Zeer goede prestatie
Veel aansluitmogelijkheden
Makkelijk te gebruiken
USB delen


Kan niet aan de muur worden bevestigd.
Wps werkt niet volledig
Hoge prijs

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *