Web Hosting Reviews

Joomla of WordPress – welk CMS is het beste?

CMS (Content Management Systeem), in het Zweeds ook wel content management systeem genoemd, zijn informatiesystemen die zijn gebouwd om content op bijvoorbeeld websites te beheren en daarop nieuwe content te publiceren.

Een CMS maakt het zelfs mogelijk voor gebruikers die niet weten hoe ze webpagina’s moeten ontwerpen en publiceren om inhoud te publiceren. De content management systemen hebben vaak een zeer gebruiksvriendelijke interface, waar de gebruiker zelf tekst kan schrijven en afbeeldingen en dergelijke aan artikelen kan toevoegen.

Deze artikelen worden vervolgens beheerd door het CMS, dat bijhoudt hoe de artikelen zich tot elkaar verhouden en hoe ze op de website getoond dienen te worden. Een algemeen gebruik van dit type systeem is op blogs, waar de inhoud snel te groot zou worden om te beheren zonder een inhoudbeheersysteem.

Joomla

Joomla-logoStatistieken uit augustus 2016 laten zien dat Joomla wordt gebruikt op 2,7 procent van alle websites ter wereld en op 6,1 procent van de websites die een CMS gebruiken. Joomla! komt van het Swahili jumla en betekent “allemaal samen” of “als geheel”.

Het is een gratis en open source content management systeem, waarbij iedereen in de gemeenschap wordt uitgenodigd om bij te dragen aan de ontwikkeling van het project. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld vragen beantwoorden op het officiële forum, vertalingen en andere documentatie schrijven, extensies en thema’s ontwikkelen of bugs in het systeem rapporteren en oplossen.

De eerste versie (1.0) van Joomla is uitgebracht in september 2005 en de nieuwste versie, uitgebracht in juli 2016, is 3.6. Over 8.000 toevoegingen to the system is uitgebracht en kan worden gedownload op de officiële website, waar u ook verschillende sjablonen kunt downloaden voor uw door Joomla aangedreven website. Er zijn ook tal van sjablonen en add-ons om te downloaden van andere websites, waarvan vele volledig gratis zijn en waarvan sommige een cent kosten.

Installatie van Joomla

Veel webhosts bieden tegenwoordig installatie met één klik voor Joomla, wat een eenvoudige en handige manier is om het systeem te installeren. Het is ook mogelijk om de systeembestanden van de officiële website van Joomla te downloaden, evenals bestanden in de Zweedse taal en deze handmatig op uw webhost te installeren.

Voor- en nadelen van Joomla

  • Heeft vooraf geïnstalleerde meertalige ondersteuning
  • Heeft veel add-ons en sjablonen
  • Heeft een grote gemeenschap van gebruikers die vragen kunnen beantwoorden en helpen met eventuele problemen
  • Niet zo gebruiksvriendelijk als WordPress
  • Heeft beduidend minder plugins en thema’s (templates) dan WordPress
  • Het kan moeilijk zijn om een ​​add-on te vinden die voldoet aan de functie die u wilt toevoegen

WordPress

WordPress-logoWordPress is ’s werelds grootste content management systeem en gebruikt op een op de vier websites wereldwijd (26,6 procent).

Van de websites die gebruik maken van een CMS wordt in 59,5 procent van de gevallen WordPress als systeem gebruikt. WordPress is een gratis en open source CMS waar, net als in de Joomla-community, gebruikers worden aangemoedigd om op verschillende manieren bij te dragen om de ontwikkeling vooruit te helpen.

Op de WordPress-website is er meer 46.000 extensies en talloze thema’s beschikbaar gratis te downloaden of tegen betaling. Er is ook een overvloed aan sites die gratis en premium thema’s aanbieden die u kunt downloaden en installeren.

In mei 2003 werd versie 0.7 de eerste versie van WordPress die werd uitgebracht en in augustus 2016 werd de huidige versie uitgebracht: 4.6. Een groot voordeel met WordPress is dat een van de toonaangevende e-commerce oplossingen, WooCommerce, is beschikbaar om te installeren als een gratis add-on.

Installatie van WordPress

WordPress kan handmatig worden geïnstalleerd door de vereiste bestanden van de website van het systeem te downloaden. Het systeem is standaard in het Engels, maar Zweedse vertaalbestanden kunnen gratis worden gedownload.

U uploadt vervolgens de bestanden naar uw webserver en start daar het installatieproces. Veel webhosts bieden ook de mogelijkheid om WordPress met één klik te installerenwat volgens velen een gemakkelijker alternatief is voor de handmatige installatie.

Gehoste blog op WordPress.com

Op WordPress.com, eigendom van en beheerd door het bedrijf Automattic, kun je ook beginnen een gratis WordPress-blog of betaal voor premiumfuncties.

In de gratis versie ben jij dat beperkt tot de extensie wordpress.com in de domeinnaam, maar als premium klant kunt u uw eigen domein kopen of een bestaand domein koppelen aan uw website.

Een voordeel van WordPress.com is dat het voor nieuwe gebruikers heel gemakkelijk is om met deze oplossing aan de slag te gaan met hun blog. Een nadeel is echter dat je er maar één hebt beperkt aantal thema’s om uit te kiezen en mist de mogelijkheid om nieuwe thema’s en add-ons te installeren.

Voor- en nadelen van WordPress

  • Beveiligingsupdates die beveiligingslekken dichten, worden uitgebracht kort nadat beveiligingsproblemen zijn ontdekt
  • Heeft tal van add-ons en thema’s
  • Heeft een enorme community van gebruikers die kunnen helpen met problemen en vragen kunnen beantwoorden
  • WordPress-aangedreven websites zijn vaak onderhevig aan aanvallen van hackers
  • Veel (een relatief klein percentage) thema’s zijn slecht gecodeerd en bevatten beveiligingslekken of schadelijke code
  • Geen vooraf geïnstalleerde meertalige ondersteuning. Dit kan echter via add-ons worden geïnstalleerd

Vergelijking tussen Joomla en WordPress

Zowel Joomla als WordPress zijn beide uitstekende contentmanagementsystemen die voor de meeste doeleinden geschikt zijn. Gezien dat WordPress is iets gebruiksvriendelijkerwereldwijd aanzienlijk meer gebruikt en meer plug-ins en thema’s heeft, kan het nog steeds worden beschouwd als het leidende contentmanagementsysteem.

Joomla is echter gemakkelijker te gebruiken dan sommige andere CMS’en, zoals Drupal, en is geenszins een slechte keuze voor een CMS. Zowel WordPress als Joomla doen het goed op het gebied van beveiligingwaar ze snel en effectief de gaten in de beveiliging dichten die onvermijdelijk ontstaan.

Uiteindelijk gaat het veel om voorkeuren, welk CMS je verkiest boven iets anders en hoeveel ervaring je hebt met een systeem kan natuurlijk wegen in het voordeel van het ene CMS boven het andere.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *