Web Hosting Reviews

Europol en beveiligingsbedrijven bundelen hun krachten – om een ​​einde te maken aan afpersingsprogramma’s

Er gaat geen dag voorbij zonder dat we nieuwe malware- of ransomwarebedreigingen ontvangen die zich als een lopend vuurtje over het web verspreiden. Sommigen die het blijkbaar beu zijn, zijn Europol, de Europese politiedienst, die samen met de beveiligingsbedrijven Kaspersky Lab en Intel Security en de Nederlandse politie nu de campagne ‘No more losgeld’ is gestart.

Afpersingssoftware, beter bekend onder de Engelse naam ransomware, is zoals u weet kwaadaardige software die uw bestanden versleutelt. Om deze te recupereren heeft zowel de auteur als de hacker meestal een flink bedrag nodig – ook in de munteenheid bitcoin.

Lees ook: Pas op! Nieuwe ransomware pakt je geld – zonder je toegang te geven tot je bestanden

Kortom, de campagne omvat een webportaal waar computergebruikers verschillende tools kunnen downloaden die van pas kunnen komen zodra de aanval een feit is. In eerste instantie bevat Nomoreransom.org vier verschillende decoderingsprogramma’s die speciaal zijn aangepast voor ransomware, zoals de beruchte Cryptxxx en de Coinvault- en Bitcryptor-varianten.

– Ransomware is de laatste jaren een dominante zorg van de Europese politie, zegt plaatsvervangend bestuurslid Wil van Gemert van Europol.

Hij gaat door:

– We verwachten dat we veel computergebruikers zullen helpen de controle over hun bestanden terug te krijgen, terwijl we de bevolking meer bewust zullen maken van de gemakkelijkste manier om computers malwarevrij te houden.

Nomoreransom.org heeft ook een specifieke sectie voor het melden van ransomware, genaamd “Crypto Sheriff”. Het idee is dat computergebruikers willekeurige voorbeelden van de ransomware uploaden, samen met beschrijvingen van hoe deze de getroffen computer beïnvloedt.

Zoals gewoonlijk raden we lezers aan om altijd een back-up te maken van belangrijke bestanden op externe harde schijven. Maar bovenal: betaal nooit het losgeld dat de hacker vraagt. Dat motiveert hen alleen maar om de infectie verder te verspreiden naar meer gebruikers.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *