Web Hosting Reviews

Een handleiding voor WordPress

Aangepaste structuur: Met deze optie kunt u een aangepaste structuur maken met behulp van een aantal beschikbare tags, zoals %year%, %postname%, %category% en meer.

Nadat u uw permalink-structuur heeft gekozen, klikt u op “Wijzigingen opslaan” onderaan de pagina.

Houd er rekening mee dat als u al inhoud op uw site heeft gepubliceerd, u voorzichtig moet zijn met het wijzigen van de permalinkstructuur, aangezien dit bestaande links kan verbreken. In dergelijke gevallen moet u mogelijk omleidingen instellen van uw oude URL’s naar de nieuwe.

De bewerker

WordPress heeft twee verschillende bewerkingsinterfaces voor het maken en bewerken van berichten en pagina’s: de klassieke editor en de blokeditor (ook wel Gutenberg genoemd).

Klassieke editor was de standaardeditor in WordPress vóór versie 5.0 (uitgebracht in december 2018). Het ziet eruit en functioneert net als een traditionele tekstverwerker, waar u tekst typt, afbeeldingen toevoegt, koppelingen maakt, tekst opmaakt, enzovoort in één groot tekstveld. Als u complexere elementen wilt toevoegen, zoals galerijen of ingesloten video’s, moet u shortcodes, HTML of gespecialiseerde plug-ins gebruiken.

Blok-editor (Gutenberg) werd geïntroduceerd in WordPress 5.0 als een moderner en flexibeler alternatief voor de klassieke editor. Block Editor is een “blokgebaseerd” systeem, waarbij elk element dat u aan uw pagina of bericht toevoegt (zoals tekstsecties, kopteksten, afbeeldingen, video’s, lijsten, tabellen, knoppen, widgets en meer) een afzonderlijk blok is. Elk blok kan afzonderlijk worden gemanipuleerd, wat betekent dat u de instellingen ervan kunt aanpassen, het over de pagina kunt verplaatsen, dupliceren en meer.

De Block Editor maakt het veel gemakkelijker om complexe lay-outs en pagina’s met rijke inhoud te maken in vergelijking met de Classic Editor. U kunt bijvoorbeeld kolommen, groepen, omslagafbeeldingen en andere geavanceerde lay-outs rechtstreeks in de editor toevoegen, zonder dat u shortcodes, HTML of plug-ins hoeft te gebruiken. Daarnaast biedt Gutenberg ondersteuning voor herbruikbare blokken, wat tijd kan besparen als u vaak dezelfde inhoud aan verschillende pagina’s of berichten toevoegt.

Het is vermeldenswaard dat sommige gebruikers de Block Editor in het begin wat uitdagender vinden om te leren, vooral als ze gewend zijn aan de Classic Editor. Bovendien zijn sommige oudere plug-ins en thema’s mogelijk niet volledig compatibel met Block Editor. Maar over het algemeen is de Block Editor de standaard geworden voor WordPress en krijgt deze voortdurend updates en verbeteringen.

U kunt desgewenst nog steeds de Classic Editor gebruiken door de plug-in Classic Editor in WordPress te installeren en te activeren. Dit kan vooral handig zijn als u al bekend bent met en de voorkeur geeft aan de oudere interface, of als u thema’s of plug-ins gebruikt die niet compatibel zijn met Block Editor.

Categorieën en tags

Elk bericht in WordPress is gearchiveerd onder een of meer categorieën. Categorieën maken de classificatie van uw berichten in groepen en subgroepen mogelijk, waardoor bezoekers worden geholpen bij de navigatie en het gebruik van uw website.

Elke categorie kan worden toegewezen aan een hoofdcategorie, zodat u een hiërarchie kunt vormen binnen de gestructureerde categorieën. Als we auto’s als voorbeeld gebruiken, zou een hiërarchie kunnen zijn; Auto -> Ford -> Mustang. Elke categorie moet een unieke naam hebben, ongeacht de hiërarchie.

Hier geeft u uw categorie een naam. Houd er rekening mee dat het verschijnt terwijl u het typt… De permalink is de URL-vriendelijke variant van de naam.

Het bestaat meestal alleen uit kleine letters, cijfers en koppeltekens. In tegenstelling tot labels kunnen categorieën in hiërarchieën worden ingesteld.

Misschien wilt u een categorie voor muziek hebben en daaronder twee subcategorieën voor rock en pop. Volledig optioneel. De beschrijving is standaard niet prominent aanwezig, maar sommige thema’s kunnen deze wel weergeven.

Tags zijn de trefwoorden die u kunt toewijzen aan elk bericht of op elke pagina die u maakt. Dit heeft niets te maken met categorieën, tags hebben op zichzelf geen hiërarchie, aangezien er geen relatie is tussen de ene tag en de andere.

Maar net als bij categorieën bieden tags extra ondersteuning voor uw lezers om toegang te krijgen tot de informatie op uw website/blog.

Maar om je postlabels op de website te laten verschijnen, moet je Widgets gebruiken, hier moet je “Label cloud” invoegen, je kunt dit vinden onder “Beschikbare widgets”. Alle labels die onder elke post worden ingevoerd, komen terecht in Label Cloud.

Media

Media zijn afbeeldingen, video, opnames en bestanden die u uploadt en gebruikt op uw site/blog. Hier kunt u zien welke bestanden zijn geüpload, wanneer ze zijn geüpload, wie ze heeft geüpload en waar in de structuur, d.w.z. waar deze zich bevinden (waar uw mediabestanden zijn opgeslagen).

Als u media moet uploaden, zelfs als de media niet gerelateerd zijn aan een bericht of pagina, moet u Nieuwe media toevoegen gebruiken onder het menu Media -> Toevoegen. Met de mediabibliotheek kunt u bewerken, bekijken en verwijderen

Media die eerder op uw site/blog zijn geplaatst of de bestanden die niet meer worden gebruikt. U kunt duidelijk verschillende alinea’s markeren om ze te verwijderen als u dat wenst/nodig heeft. Zoeken en filteren is ook een manier om u op een snelle en gemakkelijke manier de gewenste bestanden te laten vinden.

Galerij

Er zijn veel galerij-plug-ins voor WordPress, maar wist je dat WordPress zijn eigen plug-in heeft sinds de release van versie 2.5 meer dan twee jaar geleden? Om aan de slag te gaan met de plug-in WordPress aangepaste galerij, moet u het bericht of de pagina waarin u de galerij wilt laten verschijnen, maken of bewerken en vervolgens op de knop “Afbeelding toevoegen” klikken.

U kunt dit gebruiken om al uw afbeeldingen op volledige grootte te uploaden en WordPress zal automatisch de verschillende formaten (inclusief miniaturen) voor u genereren. Het is belangrijk op te merken dat wanneer je via deze methode een afbeelding toevoegt tijdens het schrijven of bewerken van een bericht of pagina, deze wordt toegewezen aan dat specifieke bericht of die specifieke pagina, en zo houdt WordPress de inhoud van de galerij bij.

Zodra je alle gewenste afbeeldingen hebt geladen, klik je nogmaals op “Een afbeelding toevoegen”, selecteer je het tabblad “Galerij”, kies je de gewenste instellingen en klik je op de knop “Galerij invoegen” onderaan om toe te voegen aan de galerij bij je bericht of pagina. Op bovenstaande foto kun je wat aanpassingen doen zodat het past bij het ontwerp of de wensen.

Hier kun je instellen hoe de afbeelding genoemd moet worden, of er getoond moet worden waar vandaan gelinkt wordt, etc. Uitlijning: Geen, Links, Gecentreerd of Rechts. Grootte: miniatuur, medium, groot of volledig formaat. Hier stel je in hoe de galerij moet worden ingevoegd, dit natuurlijk hoe je WordPress is ingesteld en hoe het is gestructureerd qua ontwerp voor jouw specifiek geïnstalleerde WordPress.

Koppelingen

Links – Deze worden gecategoriseerd terwijl u links toevoegt. Dit zijn b.v. als u linkt naar externe links zoals websites, video’s, pdf, audio, enz. Door te linken naar uw e-mailadres kunnen uw bezoekers, door erop te klikken, u e-mail sturen.

Nieuwe pagina’s maken

De Pages-module is een ander hulpmiddel voor het toevoegen van inhoud aan uw WordPress en wordt vaak gebruikt om “statische” informatie over uw bedrijf te presenteren. Artikelen zijn normaal gesproken “tijdloos” op zichzelf. Een goed voorbeeld van een pagina is de informatie die te vinden is op de pagina’s “Over ons” of “Contact”.

Een pagina moet niet worden verward met het tijdgeoriënteerde object dat een bericht wordt genoemd, en een WordPress-pagina mag ook niet worden verward met het woord “pagina” voor een webpagina of HTML-document op internet.

Omdat pagina’s geen deel uitmaken van de normale postchronologie en niet worden weergegeven met de rest van uw berichten, maar alleen afzonderlijk worden weergegeven. Volg de onderstaande stapsgewijze handleiding om een ​​nieuwe pagina te schrijven.

Klik op de Pages menu-optie en klik vervolgens op Create new in je admin panel: Als je op “Create new” klikt, krijg je een venster zoals hieronder: Klik opnieuw op “Create new” bovenaan de Pages-pagina , dan krijg je een venster zoals hieronder: Voer je titel in, hier maakt het niet uit hoe je spelt, je kunt ä, ö, å en spaties hebben.

Onder de toolbox kunt u bestanden invoegen in de vorm van afbeeldingen, video’s, audiobestanden of media, evenals teksten. Om te leren hoe Toolbox werkt, klikt u op Toolbox aan de linkerkant.

Als u klaar bent met het invoeren van uw tekst, geüpload/ingevoegd bestand, klikt u op de knop Bijwerken, deze vindt u aan de rechterkant onder het vak Publiceren, als u dit in één keer wilt publiceren of door op Preview wijzigingen te klikken als u eerst wilt zien hoe het eruit ziet ga naar de prullenbak als je dit wilt verwijderen: Klik op Pagina’s om de pagina’s weer te geven die zijn gemaakt.

Hier worden uw pagina’s weergegeven, u kunt openen om te bewerken of te verwijderen als u niet langer wilt dat deze zichtbaar is: Nu heeft u geleerd hoe u nieuwe pagina’s kunt maken en hoe u deze kunt publiceren.

Opmerkingen

Opmerkingen zijn een functie in berichten waarmee lezers erop kunnen reageren. Dit betekent dat je discussies kunt creëren, een thread kunt volgen of simpelweg de auteur kunt prijzen voor een goed geschreven bericht. Onder de reacties kun je dit bewerken en verwijderen en markeren als spam.

Reacties komen in sommige gevallen hier terecht om te worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd, opmerkingen die een keer niet zijn goedgekeurd, kunnen altijd opnieuw worden goedgekeurd.

Meerdere opmerkingen kunnen worden geselecteerd en goedgekeurd, gemarkeerd als spam, afgekeurd of verwijderd. Boven de vermelde opmerkingen vindt u vijf menu’s; Alles, in afwachting van beoordeling, goedgekeurd, junk en prullenbak. Onder Alles worden dan alle weergegeven, dus van de overige vier menu’s.

Onder beoordeling vindt u degenen die moeten worden goedgekeurd, gemarkeerd als spam of in de Prullenbak worden gegooid. Door deze in de prullenbak te gooien, wil dat nog niet zeggen dat ze helemaal weg zijn. U kunt deze altijd herstellen vanuit de Prullenbak, zolang u ze niet permanent uit de Prullenbak verwijdert.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *