E-sim is het nieuwste op het gebied van betaalkaarten voor mobiele telefoons, tablets en smartwatches. Het is een digitale vorm van een gewone simkaart die in het toestel is ingebouwd. Tegenwoordig zijn er verschillende mobiele telefoons en smartwatches op de Zweedse markt die e-SIM ondersteunen.
Een gewone prepaidkaart is in wezen een microchip die informatie over uw telefoonnummer bevat en het mobiele netwerk vertelt dat u het mag gebruiken. E-sim werkt op dezelfde manier, maar zit in het toestel ingebouwd en is op afstand te herprogrammeren. Zo wissel je veel vlotter van nummer en operator.
Tegenwoordig worden de volgende mobiele telefoons ondersteund: Samsung Galaxy Flip, Samsung Galaxy Fold, Samsung S20-modellen en iPhone SE, iPhone XS, XR, XS Max, 11, 11 Pro en 11 Pro Max.
De Google Pixel 2 was de eerste mobiele telefoon die e-sim ondersteunde, maar was beperkt tot de Noord-Amerikaanse markt.
Het nieuwste model De Pixel 3 kan ook overweg met e-sim, maar het is nog niet beschikbaar in Zweden. Het is ook mogelijk om een e-SIM te gebruiken voor verschillende smartwatches.
In Zweden zijn er tegenwoordig verschillende operators die e-SIM aanbieden, zoals Telia, Halebop en Telenor.
Aangezien een e-SIM meerdere voordelen heeft, zal het hoogstwaarschijnlijk de standaard worden in de toekomstige mobiele markt. Het zal echter niet in de nabije toekomst gebeuren, maar zal waarschijnlijk nog een paar jaar naast reguliere simkaarten worden gebruikt.
Een e-SIM is te combineren met de beste pinpas die bij u past, aangezien het mogelijk is om naast een e-SIM ook een fysieke pinpas te gebruiken.
Dit betekent dat u bijvoorbeeld het nummer van het bedrijf op de e-SIM-kaart kunt hebben en uw privénummer op een gewone pinpas.
Jij kan schakel eenvoudig tussen bellen vanaf je prepaidkaart of e-SIMdus het is mogelijk om met de een privé te bellen en met de ander service te bellen.
Zo is het ook flexibel als je op reis gaat buiten de EU. Normale prepaidkaarten werken meestal niet in de EU, maar het is mogelijk om e-simkaarten te kopen die werken in het land waar u zich bevindt. U krijgt dan een lokaal nummer en kunt bellen net als elke lokale inwoner van het land.
Het alternatief is om een abonnement te nemen dat internationaal bellen mogelijk maakt. U kunt aanbevelingen voor dergelijke abonnementen vinden op Svamla, een site die verschillende prepaidkaarten en abonnementen vergelijkt.