De Windows 10-upgrade is voor de meeste gebruikers soepel verlopen en was een veel soepelere ervaring dan de overgang van Windows 7 naar Windows 8, of wat dat betreft van Windows 8 naar 8.1.
Maar omdat u geen hardwareproblemen of honderden foutmeldingen heeft gekregen, hoeft u zich nog niet te ontspannen. Windows 10 doet sommige dingen een beetje anders dan voorheen, en om een configuratie te krijgen die soepel verloopt en veilig aanvoelt, zijn er enkele dingen die u moet doen zodra u klaar bent met de upgrade.
1. Controleer uw virusbeveiliging
Wanneer u een upgrade naar Windows 10 uitvoert, bestaat het risico dat Microsoft uw antivirusprogramma uitschakelt en vervangt door Microsofts eigen Windows Defender. Toen we het zelf testten op twee computers die waren uitgerust met de virusbescherming van F-secure, zagen we het probleem en verschillende van uw lezers hebben hetzelfde gemeld.
Windows Defender is lang niet zo veilig als commerciële beveiligingen van bijvoorbeeld Norton, F-secure of Kaspersky, en als je er een hebt gekocht, wil je die natuurlijk gebruiken.
Open Het bedieningspaneel (tijdens Alle apps / Windows-systeem in het startmenu) en op in op Systemen en beveiliging / Veiligheid en onderhouden klap het lipje uit Beveiliging. Hier kunt u zien welk programma op de computer de netwerkfirewall, virusbeveiliging en bescherming tegen spyware en ongewenste programma’s beheert.
Hier moet in ieder geval virusbescherming en antispywarebescherming op uw antivirusprogramma zijn ingesteld. Als dit niet het geval is, kunt u het eenvoudigst de installatie ongedaan maken (zoals gebruikelijk in Windows, via het Configuratiescherm of het verwijderprogramma van de fabrikant) en vervolgens opnieuw installeren.
Alle betere antivirussen zijn voorbereid voor Windows 10 en zullen het systeem correct instellen bij een nieuwe installatie. Zorg ervoor dat u de licentiesleutel bij de hand hebt en dat het probleemloos moet verlopen.


2. Bekijk Wi-Fi delen
De nieuwe Wi-Fi Sense-functie kan uw opgeslagen Wi-Fi-aanmeldingen delen met uw contacten in verschillende kanalen, zoals Skype, Facebook en Outlook. Het kan in sommige situaties erg handig zijn, maar het is niet zeker dat je wilt dat de buurman je wifi kan gebruiken alleen maar omdat je Facebook-vrienden bent. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de baas niet wil dat je je werk-wifi-login met de wereld deelt.
Helaas is deze functie standaard ingeschakeld en niet iets dat je kiest om in te schakelen, dus het is misschien een goed idee om het onmiddellijk uit te schakelen, in ieder geval totdat je erover hebt nagedacht en een verstandige beslissing hebt genomen of je het wilt dergelijke informatie delen en, zo ja, welke netwerken u heeft geregistreerd en die u wilt verspreiden.
Open de app Instellingen (link staat in het startmenu en in het nieuwe notificatiepaneel aan de linkerkant), selecteer Netwerk en internet / Wifi, en scrol omlaag naar Wi-Fi-instellingen beheren. Hier kun je de kanalen uitschakelen waarmee je wifi-aanmeldingen niet wilt delen (waarschijnlijk allemaal in het begin) en delen instellen voor elk draadloos netwerk afzonderlijk.

3. Controleer de instellingen voor mobiel breedband
Het is niet meer mogelijk om automatische updates uit te schakelen in Windows 10 Home, en alleen tijdelijk te onderbreken in Windows 10 Pro.
Maar Windows zou geen automatische updates moeten uitvoeren als u bent verbonden met een internetverbinding met beperkte gegevens. Bijvoorbeeld mobiel breedband. Aangezien veel mensen tegenwoordig routers met simkaarten hebben in plaats van USB-modems rechtstreeks in de computer voor mobiel breedband, kan Windows niet automatisch zien of uw verbinding een dataprijs heeft of niet. Die moet je dus handmatig invoeren.
Klik het netwerkpictogram rechtsonder in de taakbalk en dan Netwerkinstellingen. Tijdens Wifi je scrolt naar beneden Geavanceerde mogelijkheden. Hier kunt u instellen of de Wi-Fi-verbinding waarmee u bent verbonden, moet worden geteld als een verbinding met datasnelheden of niet. Als u dit inschakelt, worden Windows-updates, app-updates en andere achtergrondgegevens geminimaliseerd.

Een andere optie om updates tijdelijk stop te zetten, is door de computer handmatig in de batterijbesparingsmodus te zetten. Dat zet je aan in een laptop die niet oplaadt door kopje onder te gaan Instellingen / Systeem / Batterijbesparende functie. Maar dan is ook veel andere activiteit op de computer beperkt, bijvoorbeeld schermhelderheid en maximale prestaties.
4. Repareer een herstelstation
Upgraden naar Windows 10 gebeurt digitaal en u krijgt geen dvd met nieuwe Windows erop of een herstelpartitie op de harde schijf voor Windows 10. Als u de computer terug moet zetten naar de fabrieksinstellingen, gaat deze terug naar waar het mee kwam. Daarom kan het een goed idee zijn om een herstelschijf te maken.
Daarvoor heb je een USB-stick van minimaal 8 GB nodig. Sluit hem aan op een willekeurige USB-poort en start het programma Maak een herstelschijf. Het staat waarschijnlijk niet in je startmenu of onder Alle apps, dus het makkelijkste is om op te klikken zoekknop en voer “resetten” in. Zorg ervoor dat in het vak dat verschijnt “Back-up maken van systeembestanden naar een herstelstation” is aangevinkt en klik op Volgende. Als u meerdere USB-sticks heeft, kunt u vervolgens kiezen welke hiervan het herstelapparaat wordt. Merk op dat hierdoor het USB-station wordt geformatteerd en alle bestaande bestanden worden verwijderd.
Deze functie lijkt momenteel een beetje onstabiel. We zijn erin geslaagd om herstelmedia op de ene computer te maken, maar niet op een andere, beide met Windows 10 Home, en er zijn veel meldingen op internet van gebruikers die foutmeldingen krijgen wanneer ze proberen hun herstelmedia te maken. Als u problemen ondervindt, kunt u het altijd opnieuw proberen en het vinkje bij “Back-up van systeembestanden naar een herstelstation” verwijderen. Het lijkt vaker te werken, en dan krijg je een USB-stick met een aantal handige tools voor systeemreparatie en probleemoplossing, maar niet alle bestanden voor een volledige herinstallatie.
5. Herstel virtuele bureaubladinstellingen
De nieuwe virtuele desktopfunctie is slim en praktisch, waardoor u veel meer vensters tegelijkertijd kunt openen zonder rommel. Eén ding kan echter verwarrend zijn: u kunt niet schakelen tussen vensters op verschillende desktops met alt-tab. Daar zijn in plaats daarvan alleen de vensters zichtbaar die zich op het bureaublad bevinden dat u momenteel hebt geopend. Tenzij je er zelf de instellingen voor verandert.
Voer in Instellingen / Systeem / Multitasking. Hier kunt u de taakbalk instellen om apps en programma’s van alle desktops weer te geven, en of alt-tab moet schakelen tussen alle vensters of alleen die op het actieve bureaublad.