Web Hosting Reviews

Deense filesharers krijgen een onverwacht kerstcadeau

Er zijn onlangs facturen van tussen de SEK 1.000 en 100.000 verzonden naar 150 mensen in Denemarken die gebruik hebben gemaakt van diensten voor het delen van bestanden, zoals Kazaa en Edonkey. De Antipiratgruppen, de Deense tegenhanger van het Zweedse Antipiratbyrån, is de afzender van de betaalkaarten, die 1 december als uiterste betaaldatum hebben. Degenen die films hebben gedeeld, hebben dus ongeveer 2 weken de tijd om een ​​aanzienlijk bedrag uit te betalen voor hun activiteit op internet. De antipiraterijgroep heeft er alle vertrouwen in dat ze zullen slagen.

– Als ze niet op tijd betalen, worden ze aangeklaagd, zegt Mårten Lindegaard, advocaat van de Antipiratgruppen.

Het feit dat het voor een gewone gebruiker moeilijk kan zijn om in twee weken tot SEK 100.000 te verdienen, lijkt hem niets te schelen. Integendeel, hij benadrukt dat het niet hun probleem is, maar dat van de gebruiker. Lindegaard wijst er echter op dat er maar weinig mensen zijn die zulke hoge rekeningen hebben gekregen. In plaats daarvan bewegen de meesten tussen de vijf- en vijftienduizend kronen. Lindegaard lijkt er ook volledig zeker van te zijn dat ze elk geschil zullen winnen.

Registratie van IP-nummers
De antipiraterijgroep volgt al een aantal dagen een aantal gebruikers op de diensten voor het delen van bestanden. Nadat ze het IP-nummer van elke gebruiker hadden geregistreerd, namen ze contact op met de respectieve serviceprovider en eisten te weten welke gebruiker op dat moment het IP-nummer had. Daar maakten de internetproviders natuurlijk bezwaar tegen, maar na een rechterlijke uitspraak hebben ze de gegevens moeten vrijgeven aan de Antipiratgruppen. De betalingsbewijzen zijn daarom alleen verstrekt aan degenen die films, games en programma’s verspreidden. De prijs is SEK 60 per muziekalbum, SEK 200 per film en SEK 300 per computerspel/programma.

Van het Zweedse Antipiratbyrån klinken ze vooral verrast door het nieuws en lachen ze een beetje aan de telefoon als we contact opnemen.
– We hadden ze waarschijnlijk drie weken de tijd gegeven als we eerst met het idee waren gekomen, zegt Henrik Pontén, die advocaat is bij de Antipiratbyrån, en lacht hartelijk.

Dat ze in Zweden zelf een soortgelijke maatregel zouden nemen, klinkt op zich niet als een onmogelijkheid, maar ze zullen het pas doen als ze hebben gezien waar het in Denemarken naartoe ging. Henrik zegt echter dat er nog andere cadeaus voor Zweedse filesharers in de kerstcadeautas zitten.
– Toegegeven, Kerstmis gaat over delen met elkaar, maar niet zolang het gaat om auteursrechtelijk beschermde werken via online file-sharing-diensten, concludeert Henrik.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *