Web Hosting Reviews

De uitdaging van IDN-domeinen | Domeinnaam met JJJJ

Toen het internet vele jaren geleden ontstond, werden ook verschillende domeinen opgebouwd. Het probleem dat “een paar jaar later” ontstond, was dat de landen die meer letters hebben dan az een beetje een probleem hadden. Voor Zweden betekende dit dat het niet mogelijk was om domeinen aan te maken met å, ä of ö, maar het betekende ook problemen voor degenen die Arabisch, Hebreeuws, Chinees, Tamil en nog veel meer talen spreken. Geen groot mysterie want het internet is primair ontwikkeld in de VS.

Een beetje vooruitspoelen en het web werd internationaal en er werden eisen gesteld, IDN-domeinen bevatten de “vergeten” tekens/letters, wat leuk kan zijn voor onder andere Zweden. Normaal gesproken wordt het nog steeds aanbevolen om een ​​regulier domein te hebben met alleen az als optie en dit te verwijzen naar uw IDN-domein of vice versa, afhankelijk van wat u verkiest. Dit komt omdat e-mailadressen geen å, ä of ö kunnen bevatten, wat velen kan beperken en nieuwe oplossingen kan bieden voor de uitdagingen die zich kunnen voordoen.

Als u een IDN-domein gaat gebruiken, zien de e-mailadressen er ongeveer zo uit: info@xn--4cab5c.com in plaats van info@åäö.com – en het zal zowel lelijk als moeilijk zijn voor de gebruiker. (Gebruik idnconverter.se om uw IDN-domeinen om te zetten naar indelingen voor e-mail en andere instellingen) Dus als u in dit geval aao.com en åäö.com kunt bemachtigen, heeft u tenminste een keuze.

Kortom, het is sinds 2003 mogelijk om domeinnamen te kopen die de laatste drie letters van het alfabet bevatten, å ä ö, (evenals andere speciale tekens uit andere talen).

Met de nieuwe domeinextensies kwam echter een nieuw probleem, ze ondersteunen niet allemaal onze speciale tekens.
Voorbeelden van domeinen die bij åäö kunnen worden geregistreerd
com, net, org, se, nu, info, co,, tv, sex, xyz, website en .name

Voorbeelden van domeinen die NIET bij åäö kunnen worden geregistreerd
in, online, store, tech, top, one, me, pro, cloud en bet

Dit is natuurlijk geen volledige lijst, maar het laat toch een beetje een mix zien van welke domeinen je daadwerkelijk kunt registreren bij ööö. Gelukkig ondersteunen de “belangrijkste” TLD’s IDN.

Dus wat is de uitdaging?

De uitdaging is dus om de juiste te kiezen, IDN of niet, om gewoon voor de toekomst te plannen. Zelfs als u uw site van het ene type naar het andere kunt verplaatsen, is het zeer zeldzaam dat het perfect gaat. Je moet er ook voor zorgen dat je in ieder geval beide versies van je domein bezit (aao en åäö), want je wilt niet dat een stiekeme “domeinnaam” een van de versies komt stelen.

Om dezelfde reden kan het ook de moeite waard zijn om de kosten van bijvoorbeeld .com en .nu te nemen.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *