Web Hosting Reviews

De antipiraterijgroep verandert van stijl – PCforAlla

Een paar weken geleden circuleerde het nieuws over de Deense Antipiratgruppen in de wereldpers na het versturen van facturen van tussen de SEK 1.000 en 100.000 aan 150 Deense internetgebruikers. De facturen waren een nieuwe kans om schadevergoeding te eisen van degenen die auteursrechtelijk beschermde films, muziek en programma’s deelden via online diensten voor het delen van bestanden.

De antipiraterijgroep gaf gebruikers aanvankelijk ongeveer twee weken de tijd om hun rekeningen te betalen, maar na zware kritiek kregen ze nog een paar weken. Het blijkt echter dat ze door sommige gebruikers zijn betaald.

– 50 tot 60 procent heeft de facturen betaald zonder commentaar, zegt advocaat Morten Lindegaard, die achter het idee zat. Slechts één gebruiker is teruggekomen met een klacht tegen de factuur.

Er zijn ook geen rechtszaken aangespannen tegen degenen die niet hebben betaald, en het is de vraag of dat ooit gaat gebeuren. De antipiraterijgroep ondergaat na de jaarwisseling een behoorlijke structurele verandering. De wijziging houdt onder meer in dat de leiding van de organisatie verdwijnt uit het advocatenkantoor van Lindegaard en in plaats daarvan terechtkomt bij Johan Schlüter Advokatfirma.

Dat de timing van deze wijziging toevallig samenvalt met de meest spraakmakende en waarschijnlijk meest bekritiseerde campagne van de organisatie, lijkt echter grotendeels toeval te zijn, en de beslissing werd naar verluidt enkele maanden geleden genomen. Door verschillende omstandigheden bij de bedrijven en organisaties achter de Antipiratgruppen is het praktischer gebleken om alle activiteiten bij Schlüter te verzamelen.

Bij Schlüter wordt ook een nieuwe organisatie opgericht, die de Rights Alliance zal heten. Volgens hen zelf zou de focus nu meer en zwaarder moeten komen te liggen op voorlichting en educatie over wat auteursrecht inhoudt en wat wel en niet online mag. Dat er enige kritiek zou zijn op Lindegaards manier van aansturen van de Anti-Piraterij Agency is echter verre van.

De persoon die we spraken bij SchlüterAdvokatfirma wijst er integendeel op dat het heel goed is geregeld en dat er geen conflict is, zeker niet door de verstuurde facturen. Het probleem van piraterij is naar verluidt zo groot geworden in Denemarken dat er een echte wake-up call nodig was om gebruikers te laten beseffen dat je je niet kunt gedragen zoals je wilt.

In de toekomst hopen ze echter dat de gebruikers wakker zijn geworden en dat meer dialoog en informatie nu voldoende zullen zijn om het kopiëren aan te pakken.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *